Vad är dubbel bokföring?

Dubbel bokföring är en grundläggande princip inom redovisning som innebär att varje ekonomisk transaktion bokförs på minst två konton: en gång i debet och en gång i kredit. Metoden säkerställer att företagets bokföring alltid är i balans, vilket betyder att summan av debetposterna alltid är lika med summan av kreditposterna. 

För mer information om bokföring och hur vi kan hjälpa dig, besök vår bokföringsbyrå i Malmö.

Grundprinciper för dubbelbokföring

I dubbel bokföring gäller följande regler:

  • Debet: Den vänstra sidan av en transaktion. Tillgångar och kostnader ökar i debet.
  • Kredit: Den högra sidan av en transaktion. Skulder och intäkter ökar i kredit.

Varje affärshändelse påverkar minst två konton för att bibehålla balansen i bokföringen. Till exempel, om ett företag säljer en produkt, bokförs försäljningen både som en ökning av intäkter (kredit) och en ökning av tillgångar (debet)​. 

Exempel på dubbel bokföring

Låt oss säga att ett företag säljer en produkt med 25% momssats för 1 000 kronor kontant. Försäljningen skulle bokföras så här:

  • Kassa (tillgångskonto): 1 000 kr i debet
  • Försäljning (intäktskonto): 800 kr i kredit
  • Momskonto: 200 kr i kredit

Hur fungerar dubbel bokföring?

Dubbel bokföring fungerar genom att varje transaktion påverkar två konton samtidigt, vilket skapar en balans. Detta innebär att för varje debitering på ett konto, måste det finnas en motsvarande kreditering på ett annat konto. Denna process gör det möjligt att se hur varje affärshändelse påverkar både resultatet och den finansiella ställningen i företaget. Till exempel, om företaget köper en dator för 10 000 kronor, debiteras kontot för förbrukningsinventarier och krediteras bankkontot med samma belopp​. 

Fördelar med dubbel bokföring

Dubbel bokföring erbjuder flera fördelar:

  • Noggrannhet: Genom att varje transaktion bokförs dubbelt minskar risken för fel.
  • Balans: Det blir enkelt att se om bokföringen är korrekt då debet och kredit alltid måste balanseras.
  • Insikt: Det ger en tydlig bild av företagets finansiella ställning, vilket underlättar beslut och analyser​. 

Metoder för dubbel bokföring

Det finns olika metoder som kan användas för att hantera dubbel bokföring:

  • Kontantmetoden: Denna metod används när transaktioner bokförs vid betalningstillfället. Den är enklare och används ofta av mindre företag med lägre omsättning.
  • Faktureringsmetoden: Här bokförs transaktioner när fakturor utfärdas eller tas emot, vilket ger en mer detaljerad bild av företagets ekonomiska ställning. Denna metod är obligatorisk för företag med en omsättning över en viss gräns​. 

Sammanfattning

  • Dubbel bokföring innebär att varje transaktion bokförs på minst två konton: en gång i debet och en gång i kredit.
  • Den säkerställer balans i bokföringen genom att debet och kredit alltid är lika stora.
  • Fördelar inkluderar ökad noggrannhet, tydlig balans och bättre insikt i företagets ekonomi.
  • Metoder som används är kontantmetoden och faktureringsmetoden.

Ekonomisk rådgivning

Om du har några frågor eller behöver hjälp med din bokföring, tveka inte att kontakta oss på Esbjörnssons redovisning. Vi står redo att hjälpa dig med allt från grundläggande bokföring till avancerad ekonomisk rådgivning. 

Erfaren ekonom på Esbjörnsson Redovisning med många års praktisk erfarenhet inom branschen. Min expertis omfattar löpande redovisning, digitalisering av företags ekonomiska rutiner samt upprättande av bokslut och årsredovisningar. Genom åren har jag arbetat med en mängd olika företag, från små nystartade verksamheter till etablerade bolag, och har utvecklat en djup förståelse för de specifika behov och utmaningar som företag står inför.