Effektiv periodisering – Vilka poster måste justeras?

När bokslutstiden närmar sig blir noggrannheten i redovisningen ännu viktigare. Det gäller särskilt hur du hanterar periodisering av kostnader och intäkter för att säkerställa att de speglar den period de faktiskt tillhör. Periodisering är en fundamental princip inom bokföring som hjälper till att upprätthålla en rättvis och transparent bild av ett företags ekonomiska tillstånd.

I det här blogginlägget kommer vi att gå närmare in på periodisering, varför det är viktigt och förklara vilka poster som behöver periodiseras. 

Med hjälp av en erfaren redovisningskonsult i Malmö får du rätt stöd att utforska vad interimsskulder innebär för ditt företag. 

Varför är periodisering viktigt?

Periodisering innebär att ekonomiska transaktioner registreras i den period de hör hemma. Detta är avgörande för att ge en korrekt bild av företagets ekonomiska resultat och hälsa, eftersom det säkerställer att intäkter och kostnader matchar den tid de faktiskt uppstår.

Vilka poster behöver periodiseras?

Periodisering berör flera typer av poster, och två av de mest grundläggande posterna för justering är interimsfordringar och interimsskulder. 

Interimsfordringar

Interimsfordringar står för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter under en och samma benämning.

En upplupen intäkt uppstår när ett företag har levererat en tjänst eller sålt en produkt, men inte skickat fakturan eller mottagit betalning innan det nya räkenskapsåret startar. Sådana intäkter ska registreras som interimsfordringar i balansräkningen.

 Läs vårt blogginlägg om om upplupen intäkt.  

Interimsskulder

Interimsskulder kan vara både och. I Interimsskulder ingår Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter. Upplupna kostnader= Resurser man har förbrukat men inte blivit fakturerad för än, till exempel bensin man har tankat och använt i december 2023 men fakturan kommer inte förrän i januari 2024.

Förutbetalda intäkter = Ett bra exempel på detta är just om man hyr ut kontorsplatser. Man skickar och får betalt för sin faktura i december 2023 men hyran som betalas in avser januari på nya året dvs 2024. 

Förutbetalda intäkter innebär att tjänsten har fakturerats men inte använts.. Exempelvis: att en prenumeration för 99 kr i månaden säljs. I december 2023 skickas en faktura som avser januari 2024 , där den hamnar under  förutbetalda intäkter.

En upplupen kostnad uppstår när en tjänst har använts, men ingen faktura har skickats än. Ett vanligt exempel är en elräkning för ström som används under en hel månad, men där fakturan inte kommer förrän nästa månad.

Stöd för periodisering

Vill du lära dig hur du genomför periodiseringar rent bokföringstekniskt? Vi på Esbjörnssons Redovisning berättar gärna mer om hur du går tillväga för att periodisera dina kostnader och intäkter till rätt period. Kontakta oss redan idag! 

Erfaren ekonom på Esbjörnsson Redovisning med många års praktisk erfarenhet inom branschen. Min expertis omfattar löpande redovisning, digitalisering av företags ekonomiska rutiner samt upprättande av bokslut och årsredovisningar. Genom åren har jag arbetat med en mängd olika företag, från små nystartade verksamheter till etablerade bolag, och har utvecklat en djup förståelse för de specifika behov och utmaningar som företag står inför.