När ska man redovisa moms?

Att veta när man ska redovisa moms är avgörande för alla företagare. Tidpunkten för momsredovisning beror på företagets omsättning och val av redovisningsperiod. Här är en översikt för att hjälpa dig navigera genom reglerna.

Vi på Esbjörnssons redovisning hjälper dig med momsredovisning och andra ekonomiska tjänster. Ditt val när du söker en redovisningsbyrå i Lund, så väl som en redovisningsbyrå i Malmö. 

Redovisningsperioder och omsättning

  1. Högst 1 miljon kronor:
    • Beskattningsår: Redovisning en gång per år. Momsdeklarationen ska lämnas in i samband med inkomstdeklarationen.
    • Kalendermånad eller kalenderkvartal: Alternativa redovisningsperioder beroende på företagets preferens.
  2. Högst 40 miljoner kronor:
    • Kalenderkvartal: Redovisning och betalning av moms senast den 12
      i andra månaden efter kvartalets slut. För januari–mars är sista datum den 12 maj.
    • Kalendermånad: Redovisning senast den 12
      i andra månaden efter redovisningsperiodens slut (undantaget januari och augusti då det är den 17
      ).
  3. Högre än 40 miljoner kronor:
    • Kalendermånad: Redovisning senast den 26
      i månaden efter redovisningsperiodens slut (27
      i december).

Företag utan EU-handel

Om ditt företag inte har EU-handel och använder helårsbokslut ska momsdeklarationen lämnas samtidigt som inkomstdeklarationen. Exakta datum varierar beroende på räkenskapsårets slut och om deklarationen görs digitalt eller på papper.

Enskilda näringsidkare

Enskilda näringsidkare som deklarerar moms för ett beskattningsår ska göra detta senast den 12 maj året efter beskattningsårets slut. Om du har anstånd genom en redovisningsbyrå kan datumet förlängas till den 26 juni.

Viktiga tips för momsredovisning

  • Faktureringsmetoden: Används om årsomsättningen överstiger 3 miljoner kronor. Moms redovisas när fakturor utfärdas respektive mottas.
  • Bokslutsmetoden: För företag med en årsomsättning på högst 3 miljoner kronor. Moms redovisas när betalningar mottas eller görs.

För att undvika förseningsavgifter och andra problem är det viktigt att vara noggrann med tidsramarna för momsredovisning. Du kan också använda Skatteverkets e-tjänster för att få påminnelser och hantera din momsdeklaration digitalt.

Genom att hålla koll på dessa regler och datum kan du säkerställa att ditt företag redovisar moms korrekt och i tid​. Behöver du ytterligare rådgivning kring momshantering är du välkommen att kontakta Esbjörnssons Redovisning. 

Erfaren ekonom på Esbjörnsson Redovisning med många års praktisk erfarenhet inom branschen. Min expertis omfattar löpande redovisning, digitalisering av företags ekonomiska rutiner samt upprättande av bokslut och årsredovisningar. Genom åren har jag arbetat med en mängd olika företag, från små nystartade verksamheter till etablerade bolag, och har utvecklat en djup förståelse för de specifika behov och utmaningar som företag står inför.